ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ


Περίληψη
Ένα ζευγάρι Αλβανών προσφύγων βρίσκεται μαχαιρωμένο μέσα σε μια χαμοκέλα. Εκ πρώτης όψεως η υπόθεση δεν παρουσιάζει τίποτα το ιδιαίτερο για τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, αφού, μάλιστα, συλλαμβάνει πολύ γρήγορα το δολοφόνο. Όταν όμως μια δημοσιογράφος, η Γιάννα Καραγιώργη, επιμένει να τον ρωτάει αν οι Αλβανοί είχαν παιδιά, ο Χαρίτος αρχίζει να υποψιάζεται ότι η υπόθεση μπορεί να μην είναι τελικά τόσο απλή όσο φαίνεται. Και όταν η Καραγιώργη βρίσκεται δολοφονημένη, αρχίζουν για τον αστυνόμο οι μεγάλες φουρτούνες.

Το «Νυχτερινό δελτίο» δε θεωρείται άδικα ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια πραγματικά έξυπνη και καλοστημένη υπόθεση με έναν πρωταγωνιστή που τον γνωρίζεις και από την καλή και από την ανάποδη. Λάτρεψα τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής του, όπως το ότι τρώει κάθε μέρα κρουασάν, ότι η γυναίκα του βλέπει κάθε βράδυ σαπουνόπερες και του μαγειρεύει γεμιστά όταν θέλει να συμφιλιωθούν. Thomas

Δηλώνω ενθουσιασμένη με το νυκτερινό δελτίο καθότι έχω βρει τον δολοφόνο, στην Αγκάθα Κρίστι, στον Μαρή, στον Νέσμπο και αλλού και εδώ να μην μπορώ με τίποτα. Στην αρχή βαρέθηκα λίγο μα καθώς οι σελίδες κυλούσαν γινότανε ολοένα και πιο ενδιαφέρον και το αποκορύφωμα, εξαιρετικό πια. Μαρία Γεωργίου
Συγγραφέας
Πέτρος Μάρκαρης 
Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο "Η ιστορία του Αλή Ρέτζο". Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και σεναριογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Εκτός από τέσσερα θεατρικά έργα, έχει γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, το "Νυχτερινό δελτίο" (1995) και το "Άμυνα ζώνης" (1998) [σ.σ.: ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Ο Τσε αυτοκτόνησε" (2003), "Βασικός μέτοχος" (2006), "Παλιά, πολύ παλιά" (2008), "Ληξιπρόθεσμα δάνεια" (2010), "Περαίωση" (2011), με τη μεσολάβηση της συλλογής διηγημάτων "Αθήνα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων" (2004)]. Στα μυθιστορήματα του κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, ένας συντηρητικός ως προς τις ιδέες και τις συνήθειες πενηντάρης, που έχει ως χόμπι την ανάγνωση λεξικών. Πρόκειται για έναν συνεπή επαγγελματία διώκτη του εγκλήματος που πρωταγωνιστεί σε νουάρ ιστορίες. Παντρεμένος με μιαν ήσυχη, απλοϊκή γυναίκα, πατέρας μιας ανήσυχης ερωτικά φοιτήτριας, δεν έχει καμιά σχέση ή ομοιότητα με τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι ούτε βέβαια με τον Φίλιπ Μάρλοου του Ρέημοντ Τσάντλερ. Θυμίζει όμως αμυδρά τον αστυνόμο Μαιγκρέ του Ζορζ Σιμενόν και είναι κατά κάποιον τρόπο ο διάδοχος του εμβληματικού αστυνόμου Μπέκα, ήρωα του Γιάννη Μαρή, του εισηγητή της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, ενός σημαντικού συγγραφέα, άγνωστου στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Στα μυθιστορήματα του Μάρκαρη είναι έντονοι οι απόηχοι από την κατάρρευση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς κάποιοι ήρωες του, είχαν πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με πρόσωπα των κρατικών μηχανισμών εκείνων των καθεστώτων.

Γλώσσα: Ελληνικά
Εκδότης: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας: ΜΑΡΚΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Έτος κυκλοφορίας: 2000
ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
Σελίδες: 391
Διαστάσεις: 12x20
Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικοί σύνδεσμοι

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Διαβασμένο, από τότε που τον ανακάλυψα τον ακολουθώ. Μου αρέσει η γλώσσα της γραφής και το ότι σε κάνει να σκέπτεσαι και σε κρατάει σε αγωνία. Οι δε περιγραφές των πόλεων, νοιωθεις ότι βρίσκεσαι επι τόπου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή