ΑΜΥΝΑ ΖΩΝΗΣ - ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ


Περίληψη
Ενώ κάνει τις διακοπές του, ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, ένας σεισμός αναστατώνει το νησί και ένα πτώμα ανακαλύπτεται, το οποίο και του το φορτώνουν, για να το πάρει μαζί του στην Αθήνα. Ξαφνικά και ενώ προσπαθεί να βρει την άκρη και ένας δεύτερος φόνος γίνεται. Όσο άγνωστο είναι το πρώτο θύμα τόσο πασίγνωστο είναι το δεύτερο: ένας ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, που τον γνωρίζει όλη η Αθήνα , αλλά κανείς δεν θέλει να μιλήσει γι' αυτόν. Ο αστυνομικός θα βρεθεί μπλεγμένος στον κόσμο των νυχτερινών κέντρων, των ποδοσφαιρικών ομάδων της Γ' Εθνικής και των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Ομολογώ ότι με τον Πέτρο Μάρκαρη ήμουν κάπως ξινισμένη. Δεν ξέρω, ίσως να μου έφταιγε το όνομά του. Χωρίς λόγο και πολύ ξινισμένη. Δεν ήθελα να διαβάσω τα βιβλία του, μόνο και μόνο από τον ήχο του ονόματός του. Αλλά ήρθε εκείνη η ρημαδοσειρά στην κρατική τηλεόραση, η Άμυνα Ζώνης και λάτρεψα το μπαγάσα το Χαρίτο, τον ήρωά του. Τι να λέμε, κι όλους του τους ήρωες, είναι όλοι τους ένας κι ένας.
Έκανα λοιπόν ντου και πήρα όλα του τα βιβλία. Κι έκατσα και διάβασα την αγαπημένη μου Άμυνα Ζώνης. Κι επειδή η δόση ήταν μικρή και κομμένη, διάβασα και το Νυχτερινό Δελτίο στα καπάκια. Η επιτυχία του Μάρκαρη πιστεύω πως οφείλεται στις γνώσεις που έχει σχετικά με την ανθρώπινη καθημερινότητα. Όχι τόσο στο τραγικό έγκλημα που περιγράφει (γιατί ούτε μια στιγμή δεν ξεχνάς ότι είναι ένα καλό, διασκεδαστικό βιβλίο μυστηρίου που διαβάζεις) αλλά κυρίως στο πώς οι ήρωές του αντιμετωπίζουν την κίνηση, τη βροχή, το κρουασάν και τους δημοσιογράφους. Στις σχέσεις που έχει ο Χαρίτος με τον προϊστάμενό του και με τη γυναίκα του και την κόρη του. Στις απεργίες, το σεισμό, τις διαμαρτυρίες, τις περιγραφές των γυναικών και των αντρών. Στους ζωντανούς, τους νεκρούς και τους δράστες του.
Πάει, από ξινισμένη, έγινα Μαρκαρικιά. Και το κακό είναι ότι το χαίρομαι κιόλας. Ευθυμία Δεσποτάκη
Να τη πάλι η Σάμος που ξεπροβάλει μέσα από τις σελίδες του Μάρκαρη, έστω και σαν πέρασμα για απέναντι...!!!

Συγγραφέας
Πέτρος Μάρκαρης

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο "Η ιστορία του Αλή Ρέτζο". Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και σεναριογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Εκτός από τέσσερα θεατρικά έργα, έχει γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, το "Νυχτερινό δελτίο" (1995) και το "Άμυνα ζώνης" (1998) [σ.σ.: ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Ο Τσε αυτοκτόνησε" (2003), "Βασικός μέτοχος" (2006), "Παλιά, πολύ παλιά" (2008), "Ληξιπρόθεσμα δάνεια" (2010), "Περαίωση" (2011), με τη μεσολάβηση της συλλογής διηγημάτων "Αθήνα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων" (2004)]. Στα μυθιστορήματα του κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, ένας συντηρητικός ως προς τις ιδέες και τις συνήθειες πενηντάρης, που έχει ως χόμπι την ανάγνωση λεξικών. Πρόκειται για έναν συνεπή επαγγελματία διώκτη του εγκλήματος που πρωταγωνιστεί σε νουάρ ιστορίες. Παντρεμένος με μιαν ήσυχη, απλοϊκή γυναίκα, πατέρας μιας ανήσυχης ερωτικά φοιτήτριας, δεν έχει καμιά σχέση ή ομοιότητα με τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι ούτε βέβαια με τον Φίλιπ Μάρλοου του Ρέημοντ Τσάντλερ. Θυμίζει όμως αμυδρά τον αστυνόμο Μαιγκρέ του Ζορζ Σιμενόν και είναι κατά κάποιον τρόπο ο διάδοχος του εμβληματικού αστυνόμου Μπέκα, ήρωα του Γιάννη Μαρή, του εισηγητή της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, ενός σημαντικού συγγραφέα, άγνωστου στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Στα μυθιστορήματα του Μάρκαρη είναι έντονοι οι απόηχοι από την κατάρρευση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς κάποιοι ήρωες του, είχαν πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με πρόσωπα των κρατικών μηχανισμών εκείνων των καθεστώτων.

Γλώσσα: Ελληνικά
Εκδότης: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας: ΜΑΡΚΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Έτος κυκλοφορίας: 1998
Σελίδες: 472
Διαστάσεις: 12x20
Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια