Παλιά, πολύ παλιά - ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ


Περίληψη

Η Κωνσταντινούπολη του Πέτρου Μάρκαρη μέσα από τα μάτια του αστυνόμου Χαρίτου.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο πικρία , σαρκασμό και νοσταλγία.
Και για πρώτη φορά ο Χαρίτος μακριά από την Αθήνα.......

Ένας άλλος τίτλος του μυθιστορήματος του Πέτρου Μάρκαρη θα μπορούσε να είναι "Ο αστυνόμος Χαρίτος στην Πόλη". Ο Χαρίτος και η Αδριανή αποφασίζουν να εγκαταλείψουν για λίγο την Αθήνα και να πάνε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Θαυμάζουν τα αξιοθέατα και την πολίτικη κουζίνα αλλά, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τον αστυνόμο Χαρίτο, η χαρά του δε διαρκεί πολύ. Μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Πόντο, που ζει στη Δράμα, επιστρέφει μετά από χρόνια στα πάτρια εδάφη και αρχίζει να σκοτώνει. Ο Χαρίτος πρέπει να προλάβει τον επόμενο φόνο της, αλλά και να καταφέρει να συνεργαστεί με έναν Τούρκο αστυνομικό, τον Μουράτ, με τον οποίο τους "συνδέει" μια αμοιβαία καχυποψία. 
Άθελά μου μού ξεφεύγει μισή χοντράδα. «Πώς και σε νοιάζει τόσο πολύ μην πάθουν κακό οι Ρωμιοί;»
Δε μου απαντάει αμέσως αλλά τραβάει το περιπολικό στο πεζοδρόμιο και διπλοπαρκάρει. «Ι am a child of the Turkish minority in Germany”, μου εξηγεί. «Μεγάλωσα στην τούρκικη μειονότητα της Γερμανίας. Κάθε φορά που ένας Τούρκος έκλεβε, σκότωνε ή έδερνε, έφταιγε όλη η μειονότητα γιατί μας θεωρούσαν όλους ίδιους. Έμπαινα το πρωί στο τμήμα και το πρώτο που άκουγα ήταν “Είδες τι έκαναν πάλι οι δικοί σου”;» Κάνει μια παύση και συνεχίζει. "Οι Τούρκοι της Τουρκίας δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Νομίζουν ότι ζουν ακόμα στις παλιές εποχές, όπου οι μειονότητες τους ήταν βάρος και ξεχνάνε ότι τώρα πια έχουμε και εμείς τις δικές μας μειονότητες. Στη Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία…"
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ! Αναρωτιέμαι γιατί τόσο καιρό ήμουν επιφυλακτική και δεν διάβαζα βιβλία του,παρ'ότι υπάρχουν στην βιβλιοθήκη μου.Έξυπνη και πολύ καλή γραφή με όμορφες εικόνες της Πόλης που αποτυπώνονται εξαιρετικά και μία πλοκή που ρέει αβίαστα και παρ'όλο που γνωρίζεις τον δολοφόνο από την αρχή,σχεδόν της ιστορίας,εν τούτοις διαβάζεται απνευστί ρουφώντας τις σελίδες ώσπου να το ολοκληρώσεις.Νομίζω η γραφή του που είναι ευέλικτη είναι μαγευτική,ξεκούραστη και με την ελαφριά δόση χιούμορ που υπάρχει γίνεται απολαυστική.Ο χαρακτήρας του Χαρίτου που είναι ο κύριος πρωταγωνιστής είναι σαρκαστικός,αυθεντικός,ρεαλιστικός με χιούμορ και ειδικά σε ορισμένες καταστάσεις και γεγονότα που διαδραματίζονται μαζί με την σύζυγό του,αλλά και άλλα πρόσωπα.Αναφορές και σε πολιτικά γεγονότα,συνήθειες των Ελλήνων - Τούρκων που ζουν στην Πόλη και μικρές πληροφορίες που αφορούν την Ιστορία. Άψογη και ανταγωνιστική στην αρχή τουλάχιστον η συνεργασία του με τον Τούρκο συνάδελφο Μουράτ με μία περίεργη συμπεριφορά και από τις δύο πλευρές καταλήγουν στο τέλος να έχουν μία εξαιρετική συνεργασία και μέλλουσα φιλία. Είναι ένα βιβλίο αστυνομικό και με μία ευαισθησία ηθική και κοινωνική συνειδητοποίηση όσον αφορά την μειονότητα όχι μόνο στην Τουρκία,αλλά και στην Ευρώπη. Georgette Ioannitca

 ~*~

Σκηνικό: Να είσαι στη Σάμο στο Καλάμι, να είναι Αύγουστος, να διαβάζεις το βιβλίο μεσημεράκι κάτω από τον ίσκιο μιας ελιάς, να φτάνεις αισίως στη σελίδα 267 αφού έχεις γυρίσεις την Πόλη πάνω κάτω αμέτρητες φορές, μέσα από τις εξαιρετικές περιγραφές του συγγραφέα και ξαφνικά μέσα στη δράση της υπόθεσης, εμφανίζεται απρόσμενα η Σάμος από την Selma Taifour...!!
Ε, να πως έρχεται τώρα και δένει το παγωτό καϊμάκι με το βύσσινο!!!!!!!!! GVarvakis 2018

Συγγραφέας: ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο "Η ιστορία του Αλή Ρέτζο". Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και σεναριογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Εκτός από τέσσερα θεατρικά έργα, έχει γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, το "Νυχτερινό δελτίο" (1995) και το "Άμυνα ζώνης" (1998) [σ.σ.: ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Ο Τσε αυτοκτόνησε" (2003), "Βασικός μέτοχος" (2006), "Παλιά, πολύ παλιά" (2008), "Ληξιπρόθεσμα δάνεια" (2010), "Περαίωση" (2011), με τη μεσολάβηση της συλλογής διηγημάτων "Αθήνα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων" (2004)]. Στα μυθιστορήματα του κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, ένας συντηρητικός ως προς τις ιδέες και τις συνήθειες πενηντάρης, που έχει ως χόμπι την ανάγνωση λεξικών. Πρόκειται για έναν συνεπή επαγγελματία διώκτη του εγκλήματος που πρωταγωνιστεί σε νουάρ ιστορίες. Παντρεμένος με μιαν ήσυχη, απλοϊκή γυναίκα, πατέρας μιας ανήσυχης ερωτικά φοιτήτριας, δεν έχει καμιά σχέση ή ομοιότητα με τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι ούτε βέβαια με τον Φίλιπ Μάρλοου του Ρέημοντ Τσάντλερ. Θυμίζει όμως αμυδρά τον αστυνόμο Μαιγκρέ του Ζορζ Σιμενόν και είναι κατά κάποιον τρόπο ο διάδοχος του εμβληματικού αστυνόμου Μπέκα, ήρωα του Γιάννη Μαρή, του εισηγητή της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, ενός σημαντικού συγγραφέα, άγνωστου στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Στα μυθιστορήματα του Μάρκαρη είναι έντονοι οι απόηχοι από την κατάρρευση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς κάποιοι ήρωες του, είχαν πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με πρόσωπα των κρατικών μηχανισμών εκείνων των καθεστώτων.


Γλώσσα: Ελληνικά
Εκδότης: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας: ΜΑΡΚΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Έτος κυκλοφορίας: 2008
Σελίδες: 315
Διαστάσεις: 15x21
Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια