ΔΙΠΛΩΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΚΑΣ


Περίληψη
"Η κακορίζικη εκείνη χρονιά -η καταραμένη θα την πω τώρα- είχε δεν είχε φτάσει ακόμη στα μισά της και πήγαινε όπως άρχισε, πάντα πάνω στην κόψη του ξυραφιού. Και τα χειρότερα δεν είχαν ακόμη συμβεί. Τότε ήρθε η ώρα του όξους και της χολής, η ώρα του αίματος και του θανάτου".
Είχε από χρόνια αποτραβηχτεί στο παλιό σπίτι στην πλαγιά του βουνού. Τα δειλινά, κάτω από τα δέντρα που μαζί τους είχε ριζώσει στα καρπερά της χώματα, βλέποντας τον ήλιο να χαμηλώνει στη θάλασσα, ζούσε και το δικό του λυκόφως. Μέχρις, ότου, εντελώς αναπάντεχα, οι "άνεμοι της μνήμης" τον ανασήκωσαν από τον ξένο τόπο και τον εναπόθεσαν απαλά στο μακρινό νησί του, μπροστά στην πατρογονική εστία, τον γύρισαν πίσω στη σημαδιακή εκείνη χρονιά, τη χρονιά του ξεριζωμού.
'Ηρθαν τότε κοντά του, όπως ήταν στον καιρό τους, στη ρημαγμένη ζωή τους, οι σκιές της γιαγιάς και του παππού: η γριά-Βενετιά, που από βρέφος τη φώναζε μάνα, να τρέχει από χάραμα ως νύχτα να προλάβει να τα φέρει όλα σε πέρας· και τα βράδια, στο φως του δαυλού, η ακάματη και γνωστική γερόντισσα με τις "ορμήνιες" της να πολεμά να τον πλάσει για έναν κόσμο που νόμιζε ότι θα διαρκέσει για πάντα. Ως τα στερνά της, που πήρε να ψυχανεμίζεται τον άγγελό της κι "αγγελιάστηκε".
Τέλειωνε το 1949. Ο πατέρας είχε χαθεί, χωρίς ίχνη, στους σκοτεινούς δρόμους της Ιστορίας. Η μάνα είχε σβήσει στη γέννα του, πριν από οκτώ ακριβώς χρόνια. Κι αυτός θα έβρισκε, πριν καλά βγει το δίσεκτο εκείνο έτος, μιαν ακόμη μητέρα -τη "Μεγάλη Μητέρα" των απορφανισμένων παιδιών ενός αδικαίωτου κι αδυσώπητου πολέμου.

Διεισδυτικη ματια στις ταραγμενες εποχες με εξοχο λυρισμο ! Georgekapa

Είναι το 1ο βιβλίο της τριλογίας του Γιάννη Ατζακά, που διάβασα τις τελευταίες 2 εβδομάδες! Πρόκειται για ένα αφιέρωμα (ένα μικρό συναξάρι όπως γράφει ο ίδιος στο τέλος του 3ου βιβλίου της σειράς, στο βίο της γρια - Βενετιάς ) στη γυναίκα που τον "ανέστησε", και λειτουργεί σαν προπομπός και μια συνοπτική εξιστόρηση του περιεχομένου των δύο επόμενων βιβλίων. Σε κερδίζει αμέσως με το ύφος της γραφής του, τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, τους χαρακτήρες των ηρώων του και τις μοναδικές ζωντανές εικόνες που ξεπροβάλουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. GVarvakis

ΑΤΖΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συγγραφέας
Ο Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στην Ιδιωτική και τη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Τα έργα του Διπλωμένα φτερά (Άγρα, 2007), Θολός Βυθός (Άγρα, 2008) και Φως της Φονιάς αποτελούν τριλογία. Δημοσίευσε επίσης την πολιτική νουβέλα Κάτω από τις οπλές (Άγρα, 2010). Ο Θολός Βυθός τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2009.


Γλώσσα: Ελληνικά
Εκδότης: ΑΓΡΑ
Συγγραφέας: ΑΤΖΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Έτος κυκλοφορίας: 2007
Σελίδες: 165
Διαστάσεις: 13x21
Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια