ΕΝΑΣ ΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ - AMOR TOWLES





Περίληψη

Ένα κορίτσι, ένα πασπαρτού, ένας αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού, λίγο σαφράνι και ένας ρωσικός μπλε γάτος... θα μεταμορφώσουν τον μικρόκοσμο του κόμη Ροστόφ.

Τη στιγμή που ο Αλεξάντρ Ίλιτς Ροστόφ περνούσε φρουρούμενος τις πύλες του Κρεμλίνου και έβγαινε στην Κόκκινη Πλατεία, ο καιρός ήταν αίθριος και δρoσερός. Οι αξιωματούχοι του τωρινού καθεστώτος αποφάνθηκαν ότι η ποινή που αρμόζει σε έναν αριστοκράτη που τόλμησε να γράψει ποίηση είναι ο εγκλεισμός του στο ξενοδοχείο Μετροπόλ.

Ήταν Ιούνιος του 1922 στη Μόσχα, όταν ο λοχαγός οδήγησε τον κόμη και τη συνοδεία του στην είσοδο του μεγαλόπρεπου αρ νουβό ξενοδοχείου κι από εκεί σε ένα κακοφωτισμένο κλιμακοστάσιο που κατέληγε σε μια σοφίτα. Ανάμεσα στα λιγοστά έπιπλα που του επέτρεψαν να κρατήσει,

ο κόμης διάλεξε ένα πορσελάνινο σερβίτσιο, το πορτρέτο της νεκρής αδελφής του και όλα τα βιβλία του. Μέσα σ' αυτό το δωμάτιο ο πρώην αριστοκράτης θα μπορούσε ν' ακούσει τις σκέψεις του για τα επόμενα τριάντα χρόνια, καθώς έξω εκτυλίσσονταν μερικές από τις πιο επεισοδιακές δεκαετίες της

ρωσικής και παγκόσμιας Ιστορίας, η άνοδος του Στάλιν και η Μεγάλη Εκκαθάριση, η κατάρρευση του μετώπου το καλοκαίρι του '41, η απαρχή του Ψυχρού Πολέμου...

Ο Amor Towles, αν και ξένος, καταφέρνει να αναβιώσει το μεγάλο ρωσικό μυθιστόρημα και να δημιουργήσει στο μυαλό του αναγνώστη μια πανδαισία εικόνων, αρωμάτων και αισθήσεων, αναμειγνύοντας τους πύρινους στίχους του Μαγιακόφσκι, την αφηγηματικότητα του Τολστόι, την ενδοσκόπηση του Ντοστογιέφσκι, τη σάτιρα του Μπουλγκάκοφ και την αγωνία του Σολζενίτσιν. (Από την παρουσία του εκδότη)

"Το ιστορικό μυθιστόρημα Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα, του Amor Towles συγκαταλέγεται στη λίστα του Barrack Obama με τα καλύτερα βιβλία του 2017." (The Bookseller)

"Ο κατ' οίκον περιορισμός ποτέ δεν ήταν τόσο απολαυστικός όσο στο δεύτερο μυθιστόρημα του Towles... Δραματικό, συγκινητικό, ψυχαγωγικό... Με ηπιότητα αλλά και θάρρος, όπως ο πρωταγωνιστής του, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει αποφασιστικά τον χάρτη της πορείας του ατόμου." (Publishers Weekly)

"Με χρονική έκταση που απλώνεται σε τρεις δεκαετίες, ένα μυθιστόρημα μεγαλειώδες από κάθε άποψη, μια αδιάκοπη απόλαυση που ξεχειλίζει χάρη, προσωπική σοφία και φιλοσοφική διάθεση... Ένα βιβλίο όπου οι αγριότητες της εποχής δεν καταφέρνουν να εξαλείψουν το μεγαλείο των γνήσιων ανθρώπινων δεσμών και τις αναμνήσεις που αφήνουν πίσω. Μια αριστοτεχνική περίληψη της σύγχρονης ρωσικής Ιστορίας." (Kirkus, Starred Review)

"Ο Amor Towles είναι εξαιρετικός συγγραφέας που διαθέτει το ταλέντο να ανασυνθέτει σκηνές από το παρελθόν και το παρόν και να τις αναδεικνύει με αξιοθαύμαστη ζωντάνια." (Washington Times)

"Κανένα άλλο ιστορικό μυθιστόρημα του 2017 δεν ήταν τόσο ευφυές, διορατικό και πρωτότυπο όσο το Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα, του Amor Towles." (The Sunday Times, Βιβλία της Χρονιάς 2017)

Συγγραφέας
Amor Towles
Ο Amor Towles γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βοστόνη. Είναι απόφοιτος του Γέιλ και έχει μάστερ λογοτεχνίας από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Αφού εργάστηκε ως ειδικός επενδύ­σεων στο Μανχάταν επί είκοσι χρόνια, έχει αφοσιωθεί πλέον αποκλειστικά στο γράψιμο. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε το 2011 με τίτλο Rules of Civility (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα με τον τίτλο Καλή Κοινωνία), και βρέθηκε στη λίστα των best sellers των New York Times, τόσο στη χαρτόδετη όσο και στην trade έκδοσή του. Η Wall Street Journal το κατέταξε στα καλύτερα βιβλία του 2011. Tο 2012 η γαλλική μετάφρασή του κέρδισε το βραβείο Fitzgerald. Το βιβλίο Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα), ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 1.500.000 αντίτυπα και σύντομα θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Εκδόθηκε το 2016 και κατατάχτηκε στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από τις Chicago Tribune, Miami Herald, Philadelphia Inquirer, St. Louis Dispatch και το NPR (National Public Radio). Και τα δύο βιβλία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες.

Λόγω του κατ΄ οίκον περιορισμού ελέω covid19, διάβασα πάρα πολλά βιβλία τον τελευταίο χρόνο. 
Το συγκεκριμένο αν και αρχικά με άγχωσε λόγω μεγέθους, εντούτοις το απόλαυσα γουλιά γουλιά, σαν παλαιωμένο κονιάκ σε δρύινο βαρέλι!!! Απλά διαβάστε το!!!!! Γιώργος Βαρβάκης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια